maandag 26 augustus 2024

Van Gieselau naar Enkhuizen

 26 augustus t/m 1 september 2024

Gieselau-Brundsbüttel-Harlingen-Enkhuizen

Maandag 26 augustus 2024

Gieselau-Brundsbüttel Afgelegde afstand: 22nm Wind: ZZW4-5

We staan om 5.30 uur op. Gauw koffie zetten, cobb opruimen, vuil weggooien en dan gaan we. We zijn er nog niet uit of we doorvaren naar Cux of in Bruns stoppen. Het begint wel steeds harder te waaien en wind wordt zuidwestelijker dus we besluiten in Bruns te stoppen. We hebben nog even contact met de Enterprise. Die zijn net de sluis door en gaan naar Cux. 

In Brunsbüttel vinden we een mooi plekje langs de kant met stroom. De Stingray komt gelijk langszij, want er komen nog heel veel schepen aan. We gaan broodjes en nog wat boodschappen halen. Daarna fiets ik een stukje langs de Elbe en een zijriviertje de Braake. 

Als we zitten te yatzeeën beginnen de boten binnen te lopen. De Everjoy meert langszij de Stingray af. Die zijn aan het wandelen, dus wij vangen ze op. Dan meert er een solovaarder naast de Everjoy af, die naar een andere plek moet, maar daar problemen mee heeft omdat het behoorlijk waait. Jan en ik stappen even aan boord en helpen hem af te meren. Vervolgens klimmen we op een Engels schip waar niemand aan boord is om een Breehorn te helpen afmeren. Dan kunnen we weer verder met yatzee spelen. 

Carla komt terug van boodschappen en vraagt of we een borrel komen drinken. Als we dan eindelijk klaar zijn met ons spel gaan we daar aan boord. Omdat het ook een deksaloon is willen we het schip graag bekijken. Mooi schip hoor, heel anders ingedeeld. Bart en Caroline komen terug van de wandeling en komen ook op de Everjoy. Carla en Piet zijn enorm gastvrij en we hebben het heel gezellig met zijn allen. We eten daardoor laat. Ondertussen komen er steeds meer bootjes binnen. En als het tij keert gaan er ook weer bootjes uit. Een beetje Vlieland-taferelen van vroeger. Als de rust is weergekeerd ligt het bijna overal 4 dik. De wind is er gelukkig wel uitgezakt. Caroline en Bart komen nog even een spelletje Wurmen spelen. 









Nog vroeg op de dag

Eind van de dag
Aan boord van de Everjoy
Dinsdag 27 augustus 2024
Brunsbüttel-Harlingen Afgelegde afstand: 178nm Wind: ZO1-5
We zijn op weg naar huis. Het is 20.33 en we zitten op dit moment boven Norderney. De zon is bijna onder en we hebben het schip klaargemaakt voor de nacht. We hebben vanmorgen de hoogwatersluis bij Brunsbüttel genomen en waren om 8.30 uur buiten. We waren precies op kentering bij Elbe 1, maar wij hebben dit wel op de motor gedaan. De Stingray heeft het wel gezeild. Is sneller en heeft betere zeilen. Na Elbe 1 zijn wij ook gaan zeilen en dat ging een paar uur goed. Maar om 16 uur moest motor weer gestart worden. De vliegenmepper draait overuren. Ik denk dat we er al minimaal 50 hebben doodgemept binnen. 
Jan is nu gaan slapen en ik zit nog lekker buiten. De temperatuur is nog goed, het zal geen koude nacht worden. Nog even een stukje stroom mee.


Wachten bij de sluis

De Everjoy

Op naar het grote water

De “Vleut”vloot op weg naar NL

We spoelen met meer dan 10 knopen Cux voorbij



Motor/grootzeil
Stingray kan al mooi zeilen

Wind is op

Avondeten

Woensdag 28 augustus 2024
We hebben een makkelijke nacht. Weinig verkeer, geen golven, kleine maan, heldere hemel, niet koud. We varen de hele nacht op met de Engelse Celina. We slapen om de beurt een uurtje of 3. Rond 8 uur, boven Terschelling, kunnen we weer zeilen. En tussen Vlie en Harlingen zeilen we ook nog een stukje, al is dat meer met de stroom mee laten de drijven. We hebben nog een hele klus om alle vliegen dood te meppen. Zelfs nu we in Harlingen liggen, komen er nog een paar tevoorschijn. Het is een hele warme dag. We moeten wachten bij de brug in de brandende zon. In de haven liggen we gelukkig onder de bomen. We maken een korte wandeling. De visserijdagen zijn vandaag begonnen. Nu kermis, veel muziek en optredens. Zaterdag is de leukste dag, maar daar gaan we niet op wachten. 

Rond vijven een soepje
 
Rond 6.30 uur

 

Eindelijk wind

We spoelen naar binnen op het wad





Blij met kibbeling
Donderdag 29 augustus 2024
Harlingen-Enkhuizen Afgelegde afstand: 31 nm Wind: NW3-4
Het is een warme nacht maar we zijn moe en slapen goed. Vandaag is het minder warm maar omdat het zo vochtig is toch wel zwetig weer. We halen onze 1e Nederlandse boodschappen. Moet weer even wennen bij AH. Eerst de app bijwerken want anders werkt scanapparaat niet. Ook weer Nederlands brood gehaald. Altijd lekker, maar veel elastischer dan al het buitenlandse brood dat we gegeten hebben. We proberen op de Boontjes te zeilen, maar daar staat te weinig wind voor. We drijven een beetje op de stroom.Op het IJsselmeer gaat het wel goed. Wind is wat toegenomen en gestaag lopen we naar Enkhuizen. We ankeren nog een nachtje in de kom. Jammer voor de Stingray die ons ook in de Oosterhaven verwacht had. Zij zijn vandaag vanuit Makkum naar huis gezeild. 
Jan heeft in Duitsland VW-curryworsten gekocht op aanraden van Peter Kramer. Er zitten er 5 in een verpakking en Jan denkt er wel 2 op te kunnen. Leek mij al wat veel. Hij bakt ze in de braadpan, maar die dingen worden 2x zo groot. En zo hebben we een hele pan vol met vlees, veel te veel. 
Tijdens het eten gaan er diverse EWVA-boten wedstrijd varen. Dus we hebben haven-kino. Als de wedstrijd voorbij is, komt Skip Intro langszij en de bemanning krijgt een korte rondleiding door de boot.


 
Harlingen


Platen komen tevoorschijn, bijna LW




Een pan vol worst

Thuis!
Vrijdag 30 Augustus 2024
Enkhuizen/kom-Oosterhaven Afgelegde afstand: 1nm
De laatste mijl van deze tocht leggen we vandaag af. Vlak voordat we ankerop gaan, komen de havenmeesters nog even geld innen: ankergeld. We wisten niet dat dit nog steeds bestond. 
In de Oosterhaven meren we af langszij de steiger. Sam en Theo hebben geregeld dat we er weer kunnen liggen. Heel fijn, Dan kan komende tijd daar de motor gedaan worden, voor we naar de winterstalling in Andijk gaan en kunnen we gemakkelijker nog wat klussen doen. We krijgen gelijk wat aanloop: Eelco zijn vader komt even kijken, daarna onze buurman Dick en Sam komt ook nog even informeren of we goed liggen. 

We hebben 1904 mijl afgelegd met onze nieuwe boot. We zijn heel blij dat we zonder al teveel problemen thuisgekomen zijn. Want dat was nog wel even de vraag, om met een boot die niet zo goed onderhouden is zo’n eind te varen. We zijn heel dankbaar dat Peter geholpen heeft met het overvaren van de boot van Zweden naar Denemarken en dat hij samen met Annelies gezorgd heeft dat de auto weer thuis kwam. 
We hebben enorm genoten van goed gezelschap: de Saga, de Enterprise, de Anak Mas, de Fluks, de Stingray, de Everjoy en nog veel meer mensen die we onderweg zijn tegengekomen. En van onze logees van dit jaar, Peter en Annelies, Henning, Renė en Monique en Marchien en Arnold. 
Havenmeesters die ankergeld komen halen





maandag 19 augustus 2024

Van Sønderborg naar Gieselau

 19 augustus t/m 25 augustus 2024

Sønderborg-Maasholm-Plüschow-Holtenau-Rendsburg-Gieselau

Maandag 19 augustus 2024

Sønderborg-Maasholm/Warmshöfter nor(54˚ 41,265’N 9˚59,252’E) Afgelegde afstand: 21nm Wind NW2

We halen in de supermarkt nog wat dingen die we alleen in Denemarken kunnen krijgen, want we gaan naar Duitsland. We gaan door de brug van 9.38 uur en tanken gelijk na de brug. Er staat bijna geen wind. Veel Duitsers blijven zeilen. Wij proberen het even maar lopen minder dan 2 knopen. Dus helaas. Het is een prachtige dag. Er komen wel wat wolken over maar over het algemeen is het vrij zonnig. We ankeren achter de haven van Maasholm. Deze ankerplek stond al langer op ons wensenlijstje en het is een prachtige plek. Ik roei naar de kant en wandel een rondje Maasholm. In de jachthaven is de laatste steiger nog kapot door de storm van afgelopen najaar. Er staat dat ze deze in augustus gaan herstellen, maar daar is nog niets van te zien.  


Gastenvlag-wissel


Mooie ankerplek

Steiger niet in gebruik door najaarsstorm





Dinsdag 27 augustus 2024
Maasholm-Plüschow Afgelegde afstand: 21 nm Wind:Z4
Tijdens het zwemmen ga ik nogmaals naar het log kijken. Deze weigert regelmatig dienst. Waarschijnlijk is er toch iets versleten. Tegen tienen is de wind wat ingezakt en halen we het anker op. Zuiden wind, dat is er recht tegenin en tegenstrooms. Voor ons met onze zeilen niet te doen. Het kan hier nog wel eens knobbelig zijn, maar dat valt gelukkig mee. Het is wel mooi weer, jaloers kijk ik naar al die boten die lekker aan het kruisen zijn. Het log doet het de hele weg, totdat Jan op het eind even gas bijgeeft.  
We gooien het anker uit in de baai bij de voormalige Engelse jachtclub. Er liggen steeds meer bootjes vast voor anker. veelal oude meuk, wat bootjes waar op gewoond wordt en inclusief ons 3 passanten. Met de zuiden wind is het ietwat onrustig, maar vanavond zakt de wind er helemaal uit. We krijgen 2 dagen met harde wind. En er lijkt een gaatje te komen komende di-wo-do. Het is nog ver weg dus volkomen onbetrouwbaar, maar we willen wel in de buurt zijn, voor als het wel uitkomt. De meeste Nederlandse boten waar we vandaag mee opvoeren, zijn naar Laboe gegaan. 



Uitzicht

Duivelsklauw installeren
21 augustus 2024
Plüschow-Holtenau Afgelegde afstand: 1nm Wind: W7
Vannacht is er wat regen gevallen. Maar als we opstaan schijnt de zon. Er staat voor vandaag een “Warning of gale force gusts”. Van 14 tot 21 uur harde wind tot windkaracht 9. Er is nog niet veel aan de hand en liggen we erg beschut dus ga ik eerst zwemmen. Daarna halen we wel het anker op om op een iets andere plek te gaan liggen. We liggen iets te dicht bij een bootje. 
Eigenlijk hadden we het plan vandaag naar de Tiessenkai te verkassen en vanavond uit eten te gaan bij Bergklause. Dat staat al heel lang op het wensenlijstje van Jan. We hebben jarenlang foto’s van de Pollux ontvangen met enorme schnitzels die er gereserveerd worden. Maar met het slechte weer en de harde wind besluiten we toch maar te blijven liggen. 
Dan komt de Enterprise langs en die gaat meert daar af. Jan hoort van Piet dat er nog genoeg plek aan de kade is. Dan worden we onrustig en gaan toch ankerop. We komen droog over en vinden een mooie plek, net voor de Enterprise. Tonny en Piet komen bij ons aan boord en we bespreken de wederzijdse vakantie avonturen. Ondertussen komt de ene na de andere bui over, met veel wind. Maar ook hier is het redelijk beschut. Tussendoor schijnt de zon. Jan en ik gaan een rondje dorp lopen. Veel stelt het niet voor. We lopen langs Bergklause, dat ziet er heel dicht uit. Op internet staat dat het om 18 uur opengaat. Maar als we er om 18.30 uur zijn met Tonny en Piet, is het nog steeds hartstikke dicht. Gelukkig hebben Tonny en Piet vanmiddag nog een ander restaurant gezien, Hafenwirtschaft, dus lopen we daarheen. En we eten er prima. Daarna nog even wat drinken op de Entgerprise. 




Donderdag 22 augustus 2024
Holtenau-Rendsburg Afgelegde afstand: 19nm Wind: ZW5
Wij staan om 7.30 uur op. Piet staat om 8 uur al te kijken wanneer hij kan schutten. Wij hebben plan om rond tienen weg te gaan, dan is het droog. Maar om 10 uur mogen de jachten er pas in, dus we gaan gelijk met de Enterprise de sluis in. We hebben nog niet eerder met zoveel jachten in de sluis gelegen. Piet heeft wel 5 jachten naast zich, waaronder ook hele grote jachten. Wij liggen helemaal achterin. En hebben maar 2 schepen naast ons. Er is een schip dat nog wel mee mag, maar besluit op een volgende schutting te wachten. Daar heeft hij vast spijt van gekregen, want die was pas om 16 uur. Ook de Stingray heeft 5 uur voor de sluis gelegen. Het blijft een vervelende sluis, vooral omdat de sluismeesters geen informatie willen geven over hoe lang het ongeveer gaat duren. Als je dat weet, kan je aanleggen en een wandeling gaan maken of zo. 
Nou ja, wij hadden dus een hele volle sluis. Ook in heet kanaal was het druk. We komen met 3 grote schepen de sluis uit. We zijn blij als ze ons ingehaald hebben. Maar dan zijn er werkzaamheden en de grote schepen moeten wachten. Dus moeten wij er weer langs. En we varen ook nog met een hele sliert schepen. Het is allemaal een beetje onrustig. 
Het waait vandaag en morgen flink. De Enterprise gaat door naar Gieselau. Wij meren af in Rendsburg af en rekenen gelijk voor 2 dagen af. Heet is heerlijk in Duitsland boodschappen te doen, de Edeka heeft zo ontzettend veel en ook heel veel soorten groente. Dat is toch wel een verschil met Scandinavië. 
Na het eten arriveren Bart en Caroline. Die hebben onderweg gegeten. We gaan weer een potje Wurmen. Een paar spannende spelletjes. 


Wachten bij de sluis

Een hele volle sluis


Afscheid van de Oostzee

De beroepsvaart gaat als laatste de sluis uit

Onze schutting


Wurmen
Zaterdag 24 augustus 2024
Rendsburg Wind: ZW8
We gaan vandaag eindelijk een keer naar Nord Art, een tentoonstelling met moderne kunst. Bart en Caroline gaan mee. Eerst zetten we nog wat extra touwtjes op de boot want het waait al flink maar er is nog veel meer wind voorspeld. 
De tentoonstelling is ongeveer 1 km lopen van de haven. We zijn er op de opening, 11 uur, en het is nog lekker rustig. We beginnen met de beelden tuin. Er wordt regen voorspeld en dan hebben we dat gehad. Het is een hele grote beelden tuin en behalve de mooie kunst die we zien, staan er ook prachtige bomen. . Daarna gaan we naar de hal. Die overtreft onze verwachtingen. Wat een immens grote hal. En wat een leuke en mooie dingen zien we. En zoveel. 
Als we teruglopen naar de boot begint het flink door te waaien en hard te regenen.
Rond vijven doen we een borrel bij ons op de boot met Nico en Wilma van de Oceans4 en Madeleine en Jaco van de Xola. Zij komen vandaag uit Laboe. En natuurlijk komen Bart en Caroline ook. Daarna gaan we met zijn zessen eten in het restaurant op de haven. Jaco en Madeleine gaan niet mee, zij hebben een jong hondje, die is nog niet helemaal opgevoed voor in een  restaurant. We hebben een gezellige avond. Als we weer buiten komen is de wind gelukkig weg. We sluiten de avond af met Bart en Caroline met een potje Wurmen.  




















Borrelen met Jaco, Madeleine, Nico, Wilma, Bart en Caroline

Eten met Nico, Wilma, Bart en Caroline

Zaterdag 24 augustus 2024
Rendsburg 
Het is een warme benauwde dag. Jan en ik gaan samen de stad in. Er staan  kraampjes met allemaal dezelfde meuk:T-shirts, zonnehoeden en petten, knuffels en tassen. Absoluut geen variatie. Verder heel veel eettentjes en wat podia. We kopen een nieuw tafelkleedje en wat onderzetters. En nieuwe sandalen: er is een nieuwe schoenenwinkel die 20% korting geeft op alle schoenen, ook op Ecco-sandalen. We zijn allebei weer klaar voor volgend jaar.  
Terug aan boord gaan Jan en Bart samen Wurmen. We hebben de bimini opgezet om een beetje uit de zon te kunnen blijven. Het is vies benauwd. Met Caroline zwem ik even achter de boten langs.  Lekker afkoelen. 
We hebben door de herrie uit de stad onze nieuwe overburen niet horen aankomen. Het is de Everjoy, die naast ons lag in Brunsbuttel in 2019. Ze wisten al dat we een nieuw schip hadden en kwamen al snel aan boord om te kijken. Ze hebben zelf ook een decksaloon. Carla en Piet maken nog steeds mooie tochten, altijd met een groepje Duitse zeilers en komen daardoor op leuke plekken. Erg leuk om ze weer te spreken. 
We barbecuen met Caroline en Bart. Ook weer gezellig. Na het eten hebben we uit het niets ineens heel veel wind. Volgens mij hebben we wel windkracht 10 gehad. Echt niet normaal. Dikke golven en behoorlijk slagzij. Echt een beetje eng. Het weerlicht een beetje maar we horen geen gedonder. Ook de regen zet niet door.






Zondag 25 augustus 2024
Rendsburg-Gieselau Afgelegde afstand: 17nm Wind: W5
Als we nog in bed liggen horen we regen en wind. Maar als we eruit zijn is dat weer over. Ik haal broodjes bij de bakker. We zouden om 9 uur vertrekken maar het wordt heel zwart. Bart heeft op buienradar gekeken en zegt dat het over is. De Duitse radar zegt iets anders maar hij heeft de motor al gestart om te gaan tanken. Als ze daar liggen begint het toch te hozen en te waaien. We wachten nog even. We zijn dus pas na tienen weg. Maar komen droog in Gieselau aan. 
Het is niet heel druk dus we vinden een mooi plekje aan de hoge wal. Er komt meer regen en het waait hard. Nodigt niet uit tot iets actiefs. Jan probeert iets op de Stingray aan de praat te krijgen. Dat lukt niet. We spelen yatzee en lezen wat. Jan heeft mazzel, er is bereik dus hij kijkt naar de F1. Er is nog vlees van gisteren over dus we starten de cobb. Wel binnen eten. Na het eten is de rust weergekeerd en is de wind weg. We gaan wurmen. Helaas krijgen we weer regen, en de cobb staat nog uit te branden. Die moet dan maar morgen opgeruimd worden. 
We weten nog steeds niet of we di of wo gaan  oversteken. Morgen in ieder geval naar Bruns en als het lukt naar Cux. Omdat we mogelijk naar Cux gaan moeten we in verband met het tij wel vroeg opstaan het is nog 21 nm tot Brunsbuttel

Jan zijn zondagse eitje

Wat een weer

Stingray onder brug Rendsburg

Gieselau