zondag 30 juni 2024

Van Stora Dyrön naar Källviken

 30 juni tot en met 7 juli 2024

Åstol-Stora Dyrön-Oxholmen-Henån-Kållviken


Zondag 30 juni 2024

Åstol-Stora Dyrön Afgelegde afstand: 1nm Wind: NO3

Rond 1 uur vannacht komt de veerpont de Hakefjord binnen. De pont komt zo’n beetje elk uur de haven binnen en zet dan kopvoor de mensen aan de wal.  Maar deze keer is hij aan het afmeren op de plek achter ons. Ik wordt er wakker van en kom uit een diepe slaap en ben volstrekt gedesoriënteerd. Hoe kan het dat we zo dicht tegen de veerpont aanliggen, zijn we losgeslagen of zo? Maar als ik echt wakker ben realiseer ik me pas dat het schip heel voorzichtig aan het afmeren is en ons op de centimeter ontwijkt.

De regen houdt op en de eerste boten verlaten de haven. Ook wij maken los. Omdat de voorspellingen regen aangeven, willen we niet te ver varen en kiezen we voor het buureiland. De kade waar we willen aanmeren is nog bezet; we zijn iets te vroeg. We leggen voorlopig aan bij de haveningang.

Ik haal broodjes bij de ICA en bij mijn terugkomst kunnen we naar de kade verhuizen. Het wordt helemaal droog, en we maken een prachtige wandeling naar de noordhaven en via de rotsen terug naar de zuidhaven. We volgen smalle paadjes, doorkruisen ravijnen en genieten van adembenemende uitzichten. Åstol ligt prachtig in de verte.

Er wordt veel gezeild en vanavond wordt het zonnig. In het zuiden hangen enorme regenbuien, wat zorgt voor een bijzonder mooi licht.


Jan zijn zondagse eitje

Parkeerplek voor karretjes





Op de achtergrond Åstol

Jan heeft zijn steen op de top gelegd



Maandag 1 juli 2024
Stora Dyrön Wind: WZW5-6
Het is zonnig en er staat een pittige wind. We wandelen de gele route aan de oostkant van heet eiland en lopen de blauwe terug. We komen regelmatig bankjes tegen dus snel gaan we niet. We genieten van de mooie uitzichten. De wind neemt in de loop van de dag toe. Er komt een Nederlandse 43-voeter binnen die een plekje zoekt en eerst tussen de booms probeert af te meren. Dat hebben wij gisteren ook geprobeerd zonder wind en daar zijn wij en zij dus ook te groot voor. Wij gebaren dat ze naast ons kunnen afmeren. Dat doen ze en dan maken we kennis met Aafke en John van de Weepunt.nl. Dan is de wereld weer klein, want het blijken kennissen van Annelies en Peter. 
Ik ga de laatste wandelingen maken over het eiland en als ik weer terug ben, strippen we even over op de Weepunt.nl en hebben een gezellig uurtje waarbij er nog meer raakpunten zijn. Hij heeft o.a. Bij Bavaria gewerkt en wij hebben er veel gehad. 
De wind zet nog even flink door. Marstrand heeft nu zelfs vlagen van 30 knopen. Maar als het goed is moet het na 2 uur inzakken.



Even optreden

Nederlandse buren

Zwemplek

Noordhaven

Aaf en John
Dinsdag 2 juli 2024
Stora Dyrön-Oxholmen Afgelegde afstand: 21 nm Wind: ZW4
We hebben ontbeten, boodschappen gedaan en gedoucht. Maar de buren zijn nog niet bovendeks, dus we kloppen maar even op het dek. Ze maken los en wij kunnen de haven uit. Vanwege de weersvoorspelling gaan we weer achter Orust om naar het noorden. Vooral komend weekend wordt heel slecht weer voorspeld. Maar de weersvoorspelling wisselt ook elke 24 uur. Dus misschien valt het mee. 
We zeilen tot de Tjörnbrug op de genua. Daar moeten we een stukje op de motor en na de brug, het wordt wat hoger, kan het grootzeil erbij. We lopen lekker en de zon komt er ook nog bij. We vinden een ankerplek tussen wat eilandjes. Lekker van de zon genieten. Er komen nog wat ankeraars bij waaronder de Grace, een Nederlandse Salona 40. Verder meert er een groep jongelui in kano’s af op Oxholmen. Zij slaan daar hun kamp op. Op een ander eiland, Björkholmen meert een groep jeugdzeilers af en die slaan daar hun kamp op.  

 




Woensdag 3 juli 2024
Oxholmen-Henån Afgelegde afstand:12nm Wind: Z2
Als we wakker worden is het prachtig in de baai. Windstil, zonnig. We gaan ankerop en varen naar Henån. Het wordt komende dagen heel slecht weer, tot en met zondag lijkt het, dus dan is Henån beschut.We varen heerlijk in het zonnetje. Als we aanleggen begint een grote wolk zich op te bouwen. Ik pak nog snel het fietsje in de hoop dat ik snel heen en weer kan fietsen om een broodje te kopen. Het is ca. 1 minuut fietsen. Heen gaat goed, maar als ik in de winkel ben is er een complete wolkbreuk met onweer. Na 10 minuten is het even droog en fiets ik weer snel terug. Als ik aan boord ben begint het weer te hozen. 
We balen, want het raam begint weer te lekken. Niet heel erg maar toch. Geluk bij een ongeluk, we zijn maar 7 mijl verwijderd van de werf en we kunnen gelijk weer langs komen. Dus ons plan een paar dagen in Henån te schuilen veranderd. We gaan morgenochtend vroeg naar werf en dan zullen we daar een paar dagen blijven. Geen straf, want de het is een mooie route en een leuke haven met mooie omgeving. En hopelijk valt het weer een beetje mee. SMHI geeft voor Skagerak en Kattegat morgen code geel vanaf 9 uur: windkracht 7. Hopelijk hebben we hier iets minder wind, we zitten hier iets meer van de kust af. Afgelopen dagen stond er ook code geel voor Skagerak en daar hebben we weinig van gemerkt. Dat was wel de reden om achter Orust te blijven en niet door de scheren te varen. 
Zo mooi begon de dag




In de supermarkt wachten tot de bui over is

De wolkbreuk is voorbij, nu regent het gewoon

Het mooie bootje is weer aan het trainen.
Dondeerdag 4 juli 2024
Henån-Källviken Wind: ZO3-4 Afgelegde afstand: 8nm
We varen om 7.15 uur richting Källviken. Er staat nog niet veel wind. De regen valt gelukkig ook mee, even een beetje miezer. maar het is somber weer. De Strömmarna stroomt weer behoorlijk. Het is echt heel spannend varen. Gelijk als je er in vaart heel smal tussen een boei en een rots door. En even later is er een bocht waar het nog harder stroomt en je de rots vlak naast je hebt. Het is spannend en heel mooi. 
Vlak voordat we de haven bereiken komen we de visser tegen. Hij zwaait hard. Johan vangt ons op, we mogen op de plek van de visser. Die heeft hij tot na het weekend naar Munkeby gestuurd. 
Ingemar komt over een uurtje de ruit eruit halen. Het is nog droog dus ik fiets naar Fiskebäckskill om broodjes te halen. Het raam eruit halen duurde verleden keer best lang. Als ik de broodjes heb, fiets ik nog even het mooie dorp in. Op de terugweg krijg ik een behoorlijke bui. Het eerste stuk is nog een fietspad, maar de laatste 2km is langs een 70km weg. Met die regen besluit ik een alternatieve route te nemen, over een onverharde weg. Dat is iets om, maar daar voel ik me veiliger. Maar ik krijg me toch een stortregen. En doe er daardoor langer over, want ik moet af en toe op mijn telefoon kijken voor de route. En met natte handen is dat niet te doen. Jan appt waar ik blijf want de ruit was er al naar een kwartier uit. Ingmar had het zo voor elkaar. De boot is afgedekt  en van binnen uit ga ik de kit verwijderen. Dat scheelt weer tijd. Het blijft maar hozen. Tegen vieren ziet Ingemar een gaatje. De kit is verwijderd, en hij smeert de boel in met primer. Vervolgens komt hij met het raam en legt deze op wat schragen. Spannend, zal het droog blijven. Hij komt met de kitspuit en er gaat een dikke laag rondom op de ruit. Je kan zien dat hij hier veel ervaring mee heeft. De ruit wordt geplaatst en met scheggen aangedrukt. Aan de binnenkant wordt het overtollige kit verwijderd en nu maar afwachten of het goed is. Komende dagen wordt er veel regen verwacht. Nadat de ruit geplaatst is begint het weer te regenen en we zien gelukkig geen druppels. 
We liggen tegen het restaurant “Wilma’s Bryggan” waar hard gewerkt wordt om het terras te overdekken. En vanavond is de hele familie bezig met het plaatsen van glazen schuifwanden. Tijdens het eten hebben we dus weer “Havenkino”. De wind zet aardig door. Gierende wind door de masten, maar nu gelukkig wel zonnig. We liggen een beetje te schommelen en dat terwijl we heel beschut liggen. Dat belooft wat de komende dagen. Er is veel wind en veel regen voorspeld. Een beetje herfstig met maar 13º.   

Smal, stroom en rotsen onder water

We komen er weer heelhuids door


Fiskebäckskill

Fiskebäckskill

Fiskebäckskill

Ingmar kit de ruit

Hier met kit

Ruit is weer geplaatst


Vrijdag 5 juli 2024
Källviken Wind: WZW6
Het is nog droog dus fiets ik snel ben naar Fiskebäckskil. Het waait pittig en flink wind tegen. Terug ga ik weer over de onverharde weg. Nu zie ik nu meer dan gisteren met die stortregen. 
Jan is ondertussen begonnen het brandstoffilter-systeem te vervangen, dubbel filter met waterafscheider. Als hij klaar is laten we de motor lopen. Dat gaat goed. Ondertussen komt Ingmar om de binnenkant van de ramen af te werken. 
Als Ingmar weg is, maak ik zover als mogelijk de motorruimte schoon. Die ruimte ziet er echt vreselijk uit. Helaas kan ik niet overal bij. Jan maakt ondertussen het wierfilter schoon. Het is een oud brons filter huis en er is al eens kit gebruikt om het af te dichten. Dus als alles weer in elkaar zit, lekt het prompt. De rubber ring zit ook niet goed. Dan er ook maar afdichten met een zooi kit. Morgen testen of het waterdicht is.    
Ingmar komt de nieuwe luikjes brengen die we besteld hebben. Kunnen we onderweg, als het een beetje mooi weer is, weer klussen. Ook heeft hij een aantal 24- en 12-volt stekkers voor ons. 
Bij het restaurant wordt de hele dag nog hard gewerkt. Johan vertelt dat er vanavond en morgen feest is waarbij Anders life speelt. Anders woont op de Fantasi nr.1. Wilma, van Wilmas Bryggan is zijn dochter. Anders heeft 6 jaar geleden de Fantasi-jachtwerf overgenomen maar hij kon het werk niet aan. Hij is nu eigenaar van de gebouwen en de grond en Johan en een partner doen de werf en de haven. 
Vanavond eten we in het restaurant. Er is een eenvoudige kaart. Ondanks het afgesloten terras met terras verwarming is het er fris. De wind staat er ook pal op en het is maar 14˚. Wij zijn de enige die binnen willen zitten. We eten prima en gaan daarna weer lekker naar onze warme boot. 
 
Even op de fiets naar Fiskebäckskil geweest en foto vanaf de brug genomen

Jan aan het sleutelen

Het nieuwe filter systeem

De nieuwe luikjes zijn binnen

Schoonmaak klus

Fish and chips

En garnalen

Met uitzicht op een mooie boot


Menukaart met de geschiedenis van de Fantasi-werf
Zaterdag 6 juli 2024
Källviken Wind: ZO 3
We worden pas rond 8.30 uur wakker. Na ontbijt starten we de motor. Het wierfilter is waterdicht! Ik fiets weer naar de supermarkt om vers brood te halen. Als ik terug kom heeft Ingmar de stempels die nog tegen het glas stonden weggehaald en heeft Jan het raam schoon gemaakt. Het begint te regenen en dat houd niet meer op tot na het avondeten. Wat een trieste dag. Vanavond is eer weer feest in het restaurant. Om 22.30 uur houdt de zanger er gelukkig mee op. Het is nogal eentonige muziek. Wij lezen, spelen yatzee, doen een spelletje en Jan kijkt F1 en voetbal. Nederland wint van Turkije, 2-1. Na het eten lopen we een rondje haven en bekijken al de Fantasi’s die hier liggen. We bereiden ons voor op de storm die vannacht gaat komen. Stootwillen goed hangen, gasten- en clubvlag halen we weg en alle vallen zijn goed weg gebonden. We liggen hier gelukkig goed beschut. Erg is code geel voor zowel waterstand als voor de wind. Water kan vanaf 3 uur vannacht verhogen met 90-100cm en vanaf 6 uur kan hier aan de kust 20-25m/s (wkr 8 tot 10) staan. 
F1 kijken

Barometer zakt nog steeds


Beetje lezen

Wat zal het worden….. Nu om 23 uur is het nog heel rustig op onze plek
Zondag 7 juli 2024
Källviken Wind: ZW8
Rond middernacht begint het te waaien, maar we merken er amper iets van. Het begint met weinig wind en dan ineens krachtige windvlagen. Vanmorgen waait het echter echt hard, met een piek rond 8 uur, windkracht 8. De hele dag blijft het onrustig, met vlagerige wind die wisselt van weinig naar veel.
Jan bereidt zijn traditionele zondagse eitje voor het ontbijt. We hebben af en toe contact met de Saga, die onderweg is naar Cuxhaven via het NOK. Theo en Margot zitten in de trein van Flensburg naar huis, nadat ze hun auto hebben weggebracht. Ze komen binnenkort met hun boot naar Denemarken. We bestuderen het weer, al heeft dat nog niet veel zin door de veranderlijke omstandigheden. We zien echter een mogelijk weervenster voor een overtocht naar Denemarken komende dinsdag of woensdag.
We wandelen naar de brug, waar de wind bijna te sterk is om rechtop te blijven staan. Onze ligplaats ligt in een dal, dus hoewel het in de haven hard waait, is het veel minder dan bovenop de berg. Vanaf de brug heb je een prachtig overzicht over de haven. Laat in de middag laat de zon zich weer zien. Ik lees een boek in de kuip, terwijl Jan naar de Formule 1 kijkt.
Vanavond dineren we nog een keer bij Wilmas Bryggan. In het restaurant hangen enkele tekeningen van een Fantasi 44, nummer 14. Wij bezitten nummer 6.
Jan met zijn eitje, nieuwe boeken uitzoeken

Rond 7 uur