maandag 9 mei 2016

Oosten wind, en waarheen willen we..... Augustenborg tot Stubbekøbing

Reis 2016
Periode 5 t/m 12 mei 2016


Augustenborg-Ærøskøbing-Rudkøbing-Femø-Stubbekøbing


Donderdag 5 mei 2016
Jan heeft met moeite alles in de auto kunnen proppen. Er kan niets meer bij. Via Amsterdam, waar we Marit op het NSDM- terrein hebben opgepikt, zijn we naar Denemarken gereden. Het was super-rustig op de weg. In Apen getankt en gegeten na de tunnel van Hamburg. Je kon de auto bijna horen zuchten van verlichting toen de vracht verwijderd werd, en de boot zonk een paar centimeter dieper het water in.
Na inruimen en bedden opmaken lagen we alle drie rond 23 uur in bed.
Marit in Amsterdam oppikken
eten in Duitsland

nieuwe hoezen, verjaardagscadeau van P&G 

Vrijdag 6 mei 2016
Wat een heerlijk weer. Op de fiets naar de bakker en de supermarkt. Beetje opruimen in de boot en ook nog lekker in de zon gezeten. Jan heeft een nieuwe waterpomp geïnstalleerd.
s’Middags naar Henning, die een dongel voor ons zou installeren. Heel frustrerend, is dit niet gelukt. Heeft iets met Windows 10 te maken. Gelukkig, vooral voor Marit, hadden we bij Henning wel internet. Marit en ik zijn even naar Sønderborg gelopen, terwijl de mannen met de dongel bezig waren. IJsje gegeten en rondgewandeld. Vanavond bij Nang gegeten.
waterpomp installeren
Sønderborg

Zaterdag 7 mei 2016
Vandaag nog warmer dan gisteren. Na een luie start naar Henning waar Marit in een rode Fiat 850 spider een rondje de blits mocht maken naast Henning.
Marit en Henning
Dybøl, voor Marchien
Daarna langs Dybøl, en daar even bij museum gestopt. Zag er prachtig uit met al die bloeiende paardenbloemen. En we kwamen 2 kanonnen tegen. Verder toeristisch naar Flensborg gereden. Jan en Marit een worst gegeten op de kade.
Flensborg
proost

Het was er enorm druk, feestdag i.v.m. de rumregatta. Was ons een beetje te druk, dus snel weer richting boot. Wel nog even eten voor op de cobb gehaald, om een beetje Marit haar verjaardag en haar laatste avond bij ons te vieren.

Tot zonsondergang was het heerlijk buiten, daarna begon het snel af te koelen. Vanavond nog een spelletje yahtzee met zijn drieën, welke Jan dik won.

Zondag 8 mei 2016
Augustenborg-Æroskøbing Revkrog   Afstand:48nm   wind: oost 4-5
Om 5.30 uur opgestaan. Snel ontbijt gemaakt voor Marit en haar uitgezwaaid. Ze had een hele snelle terugtocht naar Nederland op bijna lege snelwegen begrepen we van haar.
Wij nog wat gerommeld in de boot, brood gehaald, afscheid van Anders en Henning genomen en tegen tienen vertrokken.

Voor de wind in het zonnetje konden gelijk de korte broeken opgezocht worden. Toen we echter achter land vandaan kwamen duikelde de temperatuur gelijk een graad of 5. Vooral dicht bij land, net boven Als last van landeffect. Schiftingen van meer dan 20 graden en af en toe windkracht 4 en dan ineens windkracht 6. Daar dus even gereefd. Midden op het water was het gewoon windkracht 4 dus weer uitgereefd, maar toen we aan de overkant kwamen kon het rif er weer in. Jan heeft de verstaging wel goed kunnen instellen. Al met al een enerverend 1e tochtje, en voor 22 uur sliepen we al.


Maandag 9 mei 2016
Æroskøbing-Rudkøbing Afstand: 16nm wind: oost 4
Tot de geul “ Mørkedyb” op de motor en daarna zeilend naar Rudkøbing. Die geul blijft altijd weer leuk om te doen. Alleen op kluiver en gereefd grootzeil liepen we toch weer 7 knopen. In Rudkøbing is Jan gaan klussen en ik heb 40 km gefietst. Dwars over het eiland naar allerlei plaatsjes die eindigen op bølle(Simmerbølle, Tullebøle, Kassebølle) en dan naar Tranekær.
ontbijt met krant
brug bij Rudkøbing
Een dorpje met prachtige huizen en een roze kasteel uit 1200. Daaromheen landgoederen met veel oude indrukwekkende bomen. Helaas had ik geen tijd meer om in de tuinen rond te wandelen. Snel terug gefietst voor het eten. Vanavond weer genoten van een mooie zonsondergang.

Dinsdag 10 mei 2016
Rudkøbing-Femø  Wind: Oost 3-4 Afstand: 44nm

Met al dagen oosten wind is Zweden ineens erg ver weg. Ook komen er een aantal slechte dagen aan. Langs Langeland naar het noorden toe moest gedeeltelijk op de motor. Op de kop van Langeland was het ineens helemaal blak. Gelukkig al snel weer wat wind, en heerlijk kunnen zeilen naar Femø, een klein eiland in het Smålands vaarwater.
Onderweg poetsen
Winkel van Femø




Na het eten het eiland rondgefietst. Het eiland is klein, zo'n 3x3km en niet alle huizen zijn bewoond. Maar het doet niet armoedig aan. Er is zelfs een klein vliegveldje. Er is een winkel aan de haven.
In het dorp zit een verkoper van tuinbanken, Die vind je over het hele eiland, allemaal weer anders beschilderd.

De kerk staat overal ver van vandaan, zoals in Denemarken gebruikelijk lijkt. Kwamen daar een schildering tegen van een duivel die iemand in een draak duwt.

Toen we terug kwamen bij de boot werden we aangesproken door een Wervershover die hier al jaren woont en even was wezen zwemmen. Nou zijn het mooie dagen maar zwemmen..... Op het eiland wonen ook een aantal mensen die dit in de winter doen, maar zo gek was hij niet. Hij heeft altijd les gegeven heeft op een middelbare school op Lolland.
In de haven weinig passanten. Een solozeilende Engelsman, met zijn fiets achterop de boot. Op weg naar Stockholm.



Woensdag 11 mei 2016
Femø-Stubbekøbing Wind O 3-5 Afstand: 28nm

De 1e 12 mijl mooi gezeild. Vlak voor de brug naar Vordingborg werd de stroom te sterk waardoor de hoeken te groot werden en we niet meer goed vooruit kwamen. Op grootzeil en motor verder.

Brug naar Vordingborg
2e brug



Sterke stroom
Jan


Na de 2 bruggen konden we weer zeilen, maar er stond nu ineens een dikke 5. Normaal liggen we in Stubbekøbing altijd in de oude haven. Echter, ze zijn de kade aan het renoveren dus er was minder plek om aan te leggen. En op de plek waar we eigenlijk wilde gaan liggen, stond niet genoeg water. De havenmeester gaf instructie om toch naar de jachthaven te gaan, moet kunnen met onze diepgang volgens hem, dus dat hebben we dan maar gedaan. Hij fietste er snel naar toe, en ving ons daar op. Met de kop op de wind een mooie plek. En er stond gelukkig genoeg water. Wij waren rond 3 uur in de haven. Antony, de Engelsman was een uur eerder weggegaan, en kwam zo'n 2 uur later aan. Hij had problemen met zijn motor en zei dat hij onder zeil met maar 1 knoop voortgang onder de brug door kwam. Later heeft hij gelukkig nog wel zijn motor aan kunnen krijgen. Hij moest echt bijkomen, en hij bood gelijk zijn boot te koop aan. Dit was zijn meest afschuwelijke tocht die hij heeft meegemaakt. Maar hij zeilt dan ook nog niet zo lang. Afgelopen oktober heeft hij de boot in Gotenborg gekocht en wilde er mee naar Engeland zeilen. Bij nader inzien toch niet zo een goed idee, dus boot geparkeerd in Kiel. In april weer aan boord gekomen en begin juni wil hij in Stockholm zijn. Op zich zou dit geen probleem zijn, maar door de oosten wind..... Vanavond heeft hij bij ons  gegeten. Hij opperde een paar keer zijn boot dan maar in Malmö te verkopen. Maar wij hebben hem ervan overtuigd dat zodra de wind draait, hij er anders over zal denken.  Hij is wel iemand die uitdagingen aangaat, gereisd in Nieuw Zeeland, op de fiets door Azië, fiets inruilen voor een kano en de 300 km op de Mekong roeien, kano ingeruild voor oude motorfiets en daar weer mee verder getrokken, bergen beklommen etc. In Azië heeft hij heel ziek geworden van een virus. Zijn boot heeft hij van een arts gekocht en heet Vjrus.Vindt hij een toepasselijke naam. Zeilen had hij nog nooit gedaan dus dat is een nieuwe uitdaging. Hij vaart achter zeilboten aan en kijkt af hoe men zeilt, en probeert dit na te doen. Maar zonder stuurautomaat in je eentje zeilen is voor hem wel een beetje afzien, blijkt nu. Maar hij is ook iemand die zijn hersens gebruikt en beredeneerd hoe iets op te lossen. Dat is weer een heel ander verhaal dan de 2 Duitse huurboten uit Breege die vanmiddag binnen kwamen. Meer dan een uur zijn ze bezig geweest om hun boot achterstevoren tussen de palen te krijgen met een dwars wind van 6 beaufort. Met veel geweld is het gelukt. De palen staan nu iets schever en wij hadden een leuke voorstelling. Jan bood nog hulp aan, maar alle adviezen werden in de wind geslagen. Toen ze na een half uur eindelijk de boot tussen de palen hadden, heeft hij nog wel geholpen de laatste meters te overbruggen, door de landvast aan te pakken en te trekken. Daarvoor kregen we later nog een biertje aangeboden als dank.

Donderdag 12 mei 2016
Stubbekøbing Wind: O6
Het bleef vandaag hard waaien dus kunnen we lekker blijven liggen. Uitgeslapen, boodschappen gedaan, gewandeld. Jan heeft geklust en ik heb 20 km gefietst naar Næsgård. 



Er staat een frissen wind vandaag. Achter de buiskap is het gelukkig lekker warm.  Vanavond de cobb gestart, en Antony de Engelsman, heeft weer bij ons gegeten. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten