woensdag 6 juli 2016

Van Mellanfjärden naar Härnösand

Reis 2016
Periode  4 juli  t/m 11 juli 2016 

Mellanfjärden-Sundsvall-Spikarna-Åstön-Barsviken-Härnösand


Maandag 4 juli 2016
Mellanfjärden-Sundsvall  afgelegde afstand:36nm wind: NW1
Het leek er even op dat er wat wind stond. De Swanneblom ging net voor ons weg en trok het grootzeil erbij. Dat was ook ons idee. De wind stelde echter niets voor en wat er stond kwam recht van voren. Dan remt het grootzeil alleen maar, dus maar weer laten zakken.
Ik heb mij met mijn e-reader op het voordek geïnstalleerd. Lekker in het zonnetje zitten lezen, met iets minder motor-geluid dan in de kuip.
Bij Juniskär naar binnen gevaren, om te kijken of we op de SXK-boei konden liggen. Maar we werden al snel gewaarschuwd door iemand, dat het daar te ondiep is. Dus toen maar gelijk door naar Sundsvall.Vlak voor Sundsvall een brug die niet op onze kaart stond. Gelukkig meer dan 30 m hoog.
Draghällan
Aluminiumfabriek

etende mensen mag je niet fotograferen
brug stond niet op onze kaart


De haven is niet heel leuk, een beetje onpersoonlijke stadshaven, maar de stad is erg leuk. We zijn eerst naar de toeristeninformatie gegaan in het stadhuis. Veel info gehaald, ook alvast voor de Hoge kust. Het personeel bestaat uit scholieren. Op onze vraag of er een supermarkt in de buurt was, kregen we als antwoord:”ja”. En op de vervolgvraag of ze ons dan ook wilden vertellen waar, werd met veel gelach gereageerd, omdat ze zich realiseerden dat we aan alleen een ja niet veel hebben.

In de stad staan overal draken. De scholieren vertelden ons, dat de draken de stad beschermen tegen brand. De hele stad is in 1888 afgebrand. Uit de as verrees de stenen stad, er werden alleen nog stenen gebouwen gebouwd. Het oude station, nu casino, is nog het enige houten gebouw in het centrum.



 Toen we terug aan boord kwamen, lag de Swanneblom in de haven. Die zijn eerst ergens gerookte zalm wezen halen, en hebben daarna geprobeerd op de boei in Juniskär aan te leggen. Ze vermoedde al dat dat niet zou lukken, omdat ze op de AIS gezien hadden dat wij er ook geweest waren. En inderdaad liepen ze vast. Daarna hebben ze geprobeerde te ankeren, maar kregen enorm probleem met wier, dat bijna niet van het anker af te krijgen was. Henk Rouwe vertelde ons dit s’avonds bij een bak koffie. Henk vaart met verschillende opstappers. Hij maakt elk jaar veel mijlen, en heeft echt spectaculaire tochten gemaakt. (O.a. Rond IJsland). Elk jaar moet hij iets leuks verzinnen om opstappers geïnteresseerd te houden.

Dinsdag 5 juli
Sundsvall
Wat een lekker weer hebben we. De haven  raakt wat voller, het wordt een beetje drukker op het water. Jan heeft de kuip schoongemaakt en ik heb boodschappen gedaan. Daarna zijn we naar het Friluftmuseum geweest, op de Norra stadsberget. Dit was nog een aardige klim, de berg is 144 m hoog. Jammer genoeg waren veel gebouwen gesloten. Toch nog geen seizoen?
Het is wel heerlijk zomers, mensen met spelende kinderen, picknickende groepjes, mensen die lekker in het gras liggen, diverse vuurtjes waarop vlees gelegd kan worden.


Vanavond heeft Jan heerlijk gekookt, iets met garnalen. Deze week beginnen hier de zomerfestiviteiten. Aan de overkant wordt een kermis opgebouwd en hier aan de haven zijn ze bezig met een muziektent, waar vanavond af en toe het geluid getest moet worden. Hopelijk duurt het nog even, want komende 2 dagen liggen we hier vast i.v.m.  de wind, NW7-8 wordt er voorspeld.

Woensdag 6 juli 2016
Sundsvall
Alleen de Swanneblom is vanmorgen vertrokken. We liggen lekker beschut, maar hebben af en toe flinke windvlagen. Gemiddeld een windkracht 6 met uitschieters naar 8. We hebben de fietsen tevoorschijn gehaald en zijn naar Hjertmans gefietst, een grote watersportwinkel. We hebben een ankarolina gekocht, een soort wiel met band. Aan het band kan je het hekanker bevestigen en eventueel ook de boeihaak, als de boei te ver weg ligt. Na onze knopenzooi op Üto, wilden we dit allebei graag aanpassen. En omdat het band op een wiel zit heb je automatisch geen knopenzooi meer.
Jan had dus een leuk klusje en ik ben de Södra berget opgefietst. Deze is meer dan 200 meter hoog, dus de elektrische fiets moest hard werken. Mooie tocht, met als beloning een heel mooi uitzicht. Maar wel heel veel wind boven op die berg. Boven op de berg veel faciliteiten voor de winter, want dan is dit een skigebied.
Je kan Skuum zien liggen
Vanaf Sodra berget

Na vieren begon de kermis te draaien. Lawaai valt mee, behalve als er een optreden is in de feesttent. We zijn er vanavond wel even wezen kijken toen er een echte feestband optrad. Naast de kermis met feesttent is er nog een festival, Sundvalls pride. De tent hiervoor staat op de kop van de haven, en hier treden wat betere bands op. Alles wordt ook geprojecteerd op een groot schermdoek. Hier heb je ook kaartjes voor nodig, maar je kan alles prima volgen als je geen kaartjes hebt.
Was het vandaag nog warm en zonnig weer, vanavond is het een stuk frisser geworden. De harde NW-wind die vannacht blijft doorstaan, maakt het nu, zonder zon ook koud.
feest-band treed op
Kermis bij nacht


Donderdag 7 juli 2016
Sundsvall
Nog een dagje Sundsvall. Er staat nog steeds een harde noordwester 6 met af en toe vlagen van 7 of 8. Vanmiddag zakte de wind er wel iets uit, maar de vlagen bleven. Na vieren begon de kermis ook weer wat meer lawaai te maken met als hoogtepunt om 7 uur met een hele slechte band. Tegelijkertijd ook een optreden in de andere tent van het Sundvalls pride festival, en wij horen het allemaal door elkaar. Gelukkig stopte het kermisoptreden na een uurtje.
Vandaag naar het Kulturmagasinet geweest. Dit zijn een aantal pakhuizen, die aan elkaar verbonden zijn, waarin de bibliotheek en het stadsmuseum zitten. Je zou er alleen al voor het gebouw heen gaan.

Het museum is leuk. Er is van alles, een fototentoonstelling, schilderijen, een zaal over de natuur, opgravingen die hier in de buurt gedaan zijn  En er is informatie over de houtindustrie, die heel belangrijk is voor Sundsvall. En natuurlijk veel informatie over de grote brand van de stad.

De rest van de dag lekker in het zonnetje zitten lezen.

Vrijdag 8 juli 2016
Sundsvall-Spikarna afgelegde afstand: 8 nm wind: NW 5
We hebben een koude nacht gehad. We hadden zelfs een extra deken nodig. We hebben allebei last van koude voeten in de boot. Vandaag eens gekeken wat de watertemperatuur is, en die blijkt maar 10C te zijn.
Na al die dagen wind, liep vandaag de haven leeg. Met een gereefd grootzeil verlieten we de haven. We willen nog iets van deze omgeving zien, dus koers gezet naar Spikarna. Spikarna is een aardig vissersdorp. Midden in de baai ligt een SXK-boei. Hier maken we op vast. Het is een vreemde plek, met al de vissershuisjes om ons heen. We liggen echt ponteficaal in de baai.
Zo liggen we
ons uitzicht

Het is vakantie, mooi weer en dus iedereen zit buiten en we  worden van alle kanten bekeken. En wij bekijken iedereen. Er wordt veel gevaren met kleine bootjes en waterscooters. Gelukkig gaat dat allemaal heel netjes.


We hebben het dorp bezocht en zijn even in de kapel wezen kijken.
In de zon was het behoorlijk heet, maar vanavond koelt het weer hard af. Alhoewel, ik zit nu nog wel buiten en het is  22.30 uur.


Zaterdag 9 juli 2016
Spikarna-Sörakersviken(Åstön) afgelegde afstand: 6 nm wind: NW 3
De noordwestenwind die we vanmorgen bij het wegvaren nog hadden, viel na 3 mijl helemaal weg. Laatste stukje op de motor gedaan. We maken op het moment niet veel mijlen, omdat we gasten verwachten in Härnösand, en met hun de Hoge kust willen doen. Deze baai was ons aangeraden door een Zweed. Er ligt een lange pier, waar je met hekanker aan afmeert. We hadden wel gezien dat vanmiddag de wind even zuid zou worden, en dan lig je hier minder prettig. En dat gebeurde ook even. Lastig was dat we het hekanker iets te dichtbij uitgegooid hadden, waardoor Jan de boot niet te veel naar achter durfde te trekken, omdat anders het anker los kan komen. Maar daardoor was het even spannend, of we vrij bleven van de steiger. Gelukkig nam vanavond de wind af, en draaide deze weer naar noordwest.
We liggen in een natuurreservaat. Er zijn veel wandel- en fietspaden. Binnen. 8 minuten wandel je naar Skeppshamn, een voormalig vissersdorpje. Er staat een mooi kapelletje uit 1769 en er is een vissershuisjes, dat je kan bezichtigen. Ik heb Astholmen nog even rondgefietst. Wat hier toch altijd mooi blijft zijn al die bloemen in de bermen.
Er zijn een aantal bootjes op de steiger, maar vol is het absoluut niet.


Zondag 10 juli 2016
Åstön-Barsviken  Afgelegde afstand: 9 nm wind: WNW 4
Was nog een hele klus om het hekanker uit de prut te krijgen. Wat een viezigheid.
Zijn naar Barsviken gevaren. Een zuid-baai, waarvan gezegd wordt dat het wel beschutting geeft voor alle winden. En de voorspelling is, dat de wind vanmiddag naar zuid gaat. Achter in de baai kan je je inderdaad achter land verschuilen, dus dat durven we wel aan.


Vanmiddag naar land geroeid en een wandeling gemaakt naar het vissersdorpje. Er was ook weer een prachtig kapelletje. De sleutel hing aan een ketting bij de deur. Na 5 minuten hadden we de deur eindelijk open. Sleutel en slot zijn ook van 1762.

Terug aan boord een spelletje yatzee onder de parasol. Het was heerlijk rustig weer. Plotseling nam de wind toe en draaide in één keer van NW naar ZO. Bizar gewoon. De parasol klapte naar buiten en waaide bijna weg. Na een uurtje nam de wind weer wat af, en werd het weer heerlijk rustig


Maandag 11 juli 2016
Barsviken-Härnösand Afgelegde afstand: 18nm Wind: O2
Vanmorgen vroeg ankerop. Er was voor vanmiddag regen voorspeld, maar die kregen we pas na 8 uur vanavond. En toen hebben we ook echt veel water gehad. Er was ook een windkracht 4 voorspeld, maar helaas hebben wij dat niet meegemaakt. Er stond een vervelende deining. Va verre zie je dat je de Hoge kust nadert. Langzamerhand wordt de kust steeds hoger.
In Härnösand schoon schip gemaakt, want morgen krijgen we gasten. Verder in de stad rondgekeken en informatie bij het toeristenbureau gehaald. Daar moest ook het havengeld betaald worden. We liggen hier met zo'n 7 passanten. Het is dus nog steeds heel rustig.
Vanavond ben ik even naar het Murberget gefietst, waar een prachtig buitenmuseum is. Je kan er gewoon rondfietsen, alleen de gebouwen zijn wel dicht. Maar dat maakt niet zo veel uit. Toen ik terug fietste begon het helaas te regenen. Maar klagen doen we niet, het is weer voor het eerst in weken dat we regen hebben.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten